Skal du vælge messing med eller uden lak? - og hvad betyder patinering?

Messing uden lak

Hos Copenhagen Home Design finder du mange produkter i messing. Messing er et levende materiale, som ændrer sig med tiden – det patinerer. Patineringsprocessen starter lige så snart du har modtaget dit produkt og åbner emballagen. Ubehandlet messing begynder nemlig naturligt at patinere, når metallet oxiderer og kommer i kontakt med dets omgivelser, såsom luft eller vand. Det betyder kort fortalt, at produktet løbende vil forandre sig.
I den proces skabes der et lag af mørkere nuancer ovenpå det eksisterende metal. Det er meget individuelt, hvordan et produkt patinerer og hvis du har købt køkkengrebknopper eller dørhåndtag i messing, kan disse tilmed patinere forskelligt i forhold til hinanden, hvilket kan være med til at skabe et dynamisk, levende og ikke mindst unikt udtryk i dit hjem. Som hovedregel kan man sige, at et produkt patinerer mest der, hvor produktet berøres mest. Nogle gange vil patineringen starte med små ”pletter” eller små mørke områder, men med tiden vil patineringen blive mere ensartet og virkelig smuk.

Hvis du gerne vil bremse patineringen, er det muligt at pudse et messingprodukt op med det rette pudsemiddel. Ved pudsning vil den oprindelige overflade igen træde frem. Husk at vælge det rigtige pudseprodukt til det rigtige metal.

Til vores messinglamper fra Thorup Copenhagen, sælger vi desuden også et Brass Care Kit, bestående af en pudsesvamp, som ved brug hjælper til at bevare glans og den lyse finish på lamperne.

Messing med lak
Hvis du ikke ønsker at dine køkkengreb eller dørhåndtag skal patinere med det samme, kan du vælge at købe produktet i en lakeret udgave. I vores kollektion af både greb, knopper og dørhåndtag findes en lang række produkter med lak. Dette vil altid være beskrevet i vores produkttekst. Lakken beskytter produktet mod patinering og sørger for, at det holder sin ensartede overflade i lang tid.

Hvad er patinering?
Ordet patina stammer oprindeligt fra italiensk og betyder ’belægning’. Her menes den belægning, der ofte opstår på metaller, herunder især messing, kobber og bronze, når materialet udsættes for luft, vand, ændrede temperaturer eller lignende. Patina bruges dog oftest som en positiv beskrivelse af det ændrede udseende, som forekommer med tiden – når en ting er patineret, kan man se, at et produkt har ”levet”. Mange er også af den overbevisning, at patinering giver produktet et endnu smukkere udtryk, end det oprindeligt havde. Derfor er der også mange som vælger at lade deres grebknopper eller dørhåndtag patinere helt bevidst, så denne smukke, charmerende og unikke overflade opstår i takt med produktets liv.

Se vores fulde sortiment af både messinggreb og messingknopper, hvis du ønsker at udskifte dine eksisterende greb og knopper i hjemmet. 

Læs også Copenhagen Home Designs andre guides. Læs alt hvad du behøver at vide for at vælge det perfekte dørhåndtag. Du kan også blive den bedste til affaldssortering derhjemme, få de bedste tips her.

AlleGuideProduktinformation